Kategoriarkiv: Uncategorized

Skulle vilja ha ett hus med en ateljé

Ja, precis som rubriken lyder så är ett hus med en ateljé min allra högsta dröm. Dock får jag nog lägga planerna på is ett tag till, då jag inte riktigt har tid att sköta om ett större boende. Jag har dock beslutat mig för att flytta ifrån den etta jag bor i och köpa bostadsrätt. Med dagens bostadsmarknad känns det vansinnigt att betala dyra månadskostnader för en liten etta. Istället kan man investera och köpa något större och förhoppningsvis sälja med god vinst om ett par år. Jag har varit i kontakt med fastighetsmäklare Stockholm som är helt suveräna. De lyssnar på mina önskemål och kommer med förslag på vad som skulle passa mig. Musik och konst är mina största intressen så jag vill gärna ha ett hobbyrum i min lägenhet, i väntan på huset med ateljéen, som nog blir verklighet om ett par år.

Pensel och färger

Positiva saker med nattjobb

Jag arbetar som konsultsjuksköterska, och får många gånger frågor om mina jobbtider, om jag arbetar på natten och hur det egentligen känns. Det finns tyvärr inget korrekt svar på det. Allt handlar om din personlighet och hur mycket du tycker om ditt jobb. För mig är nattjobb (jag jobbar dock inte varje natt, långt därifrån) helt okej, ibland till och med bättre än dagjobb. Alla på arbetsplatsen känns lite lugnare, och även om det kan komma in någon som är ordentligt skadad är det sällan mina medarbetare hetsar upp sig för mycket. Likaså gäller våra patienter, som ju ofta sover om natten. Att varva mellan natt- och dagjobb fungerar utmärkt för mig, men det gäller att kunna ställa om sin dygnsrytm med jämna mellanrum för att klara av ett sådant jobb. Kan du det så kan jag definitivt rekommendera nattjobb.

Nattjour för sjuksköterskor

Björnstad berörde mig

De flesta har sett eller åtminstone hört talas om ”En man som heter Ove”. Nu har författaren kommit med en ny bok. Den här gången handlar det om sport och föreningsliv. Det handlar om vikten av ett hockeylag i en småstad. Visst har man sett glädjen som utspelar sig på Götaplatsen när Frölunda Indians tagit guld eller de grön-vitas vrål från Färjestads bollklubb. Den här berättelsen berörde mig djupt då det utspelar sig i en liten stad i norra Sverige där stadens hockeylag är allt. Det blir en spännande och hjärtskärande skildring när det visar sig att lagets mest potentiella spelare pekas ut till ett av de grövsta brotten man kan tänka sig, våldtäkt. Kanske inte är det grövsta i straffskalan men mentalt är det en image som sällan suddas bort från folks minnen. Här är ett bra exempel på där bemanningsföretag socionomer kommer till användning. Människor som varit med om trauma behöver någon att prata med, vilket visar sig i den här boken.

Ishockey är en populär sport

Vill bara dansa!

Idag är livet så där alldeles extra underbart och härligt som det är när det händer något kul. Min bästa kompis ringde för en stund sedan och berättade att hon troligen har hittat sommarstället som hon har letat efter så länge. Hon berättade i höstas att hon hade kontaktat Husman Hagberg i Kungsbacka för att be dem leta efter ett sommarställe till henne. Anna är från västkusten och vill kunna spendera längre perioder där utan att behöva bo hemma hos sina föräldrar, syskon eller vänner. I eftermiddags ringde mäklaren och sa att de har ett hus som ligger på rätt ställe, avskilt, egen brygga och med ett gästhus. Vi har inte sett några bilder än men vi hoppas att det ser ut ungefär som på bilden nedanför. Om två veckor åker vi ner för att titta. Annas uppgift är att köra bilen och min blir att sätta ihop en Spotify-lista som håller oss på gott humor både på dit och hemvägen, ifall huset inte alls faller Anna i smaken. Men jag tror inte att det är någon större risk. Mäklarfirman verkar ha förstått vad hon letar efter och vill ha.

fffffffff

Vinterdäck och låttips

Nu är det ju i stort sett vinter (tro det eller ej, med tanke på vädret…) och då ska man ju också byta till vinterdäck på bilen. Har du gjort det än? Jag fixade det förra helgen, och kom på att jag vill tipsa er om en sak i och med det.

De bästa vinterdäcken finns nämligen hos skruvat.se. Hos dem kan ni köpa det mesta man kan tänka sig inom bilar, både nytt och begagnat – och alltid till riktigt bra priser. Jag älskar att hitta sådana sidor där man känner ett ”wow” när man får se priserna. Dessutom är leveransen riktigt bra!

Så nu är mina vinterdäck på min bil, och behöver ni nya vet ni var ni borde inhandla dem, haha.

Hoppas det är bra med er i övrigt! Jag ger er också ett låttips kvällen i ära: Hurula – Exorcist. En av årets absolut bästa låtar helt klart!

De bästa vinterdäcken

Reggae

Vad är Reggae egentligen?

reggae

Reggae är en musikgenre som är bred och rytmisk. Denna genre kom till på Jamaica som är en ö i Karibien, och under 60-70 talet kom den att utvecklas för att sedan spridas vidare till resten av världen. Den har sina rötter i ska-musiken. Ska är i sig en snabb och intesiv musik med rötter i New Orleans rhythm- and blues-musik.

Den svarta musiken i USA är något som alltid haft stora influenser på populärmusiken i Jamaica. Om man kikar på hur det såg ut kring år 1960 så fanns det en speciell form av rhythm and blues, som bland annat den kända Fats Domino utövade och som hade en lätt baktaktrytm i sig. Denna stil togs upp av jamaicanska musiker som inom några år omvandlat denna typ av musik till att bli till den starkt rytmiska ska-musiken. Denna ska, kryddades  sedan med bland annat 1930-talets utstötta religionen rastafari, och med mer komplexa rytmer tillsammans med en stark känsla för vackra melodier och en stor dos musikaliskt experimenterande resulterade det i att bli till reggae under det sena 1960-talet och tidiga 1970-talet.

Jamaica har haft många internationella artister som Bob Marley, Peter Tosh, Jimmy Cliff, Toots and The Maytals och Burning Spear. Av dessa är Bob Marley mest berömd och i vissa kretsar har han en ikonstatus med religiösa övertoner.

Det finns flera inriktningar inom Reggae:

 

Bluebeat

Dancehall

Dub

Dubstep reggae

Lovers rock

Mento

Nyahbinghi

Raggamuffin

Ragga

Rocksteady

Roots and Culture

Roots Reggae

Ska

Toasting

Funk

House

Hip Hop