Kategoriarkiv: Uncategorized

Vill bara dansa!

Idag är livet så där alldeles extra underbart och härligt som det är när det händer något kul. Min bästa kompis ringde för en stund sedan och berättade att hon troligen har hittat sommarstället som hon har letat efter så länge. Hon berättade i höstas att hon hade kontaktat Husman Hagberg i Kungsbacka för att be dem leta efter ett sommarställe till henne. Anna är från västkusten och vill kunna spendera längre perioder där utan att behöva bo hemma hos sina föräldrar, syskon eller vänner. I eftermiddags ringde mäklaren och sa att de har ett hus som ligger på rätt ställe, avskilt, egen brygga och med ett gästhus. Vi har inte sett några bilder än men vi hoppas att det ser ut ungefär som på bilden nedanför. Om två veckor åker vi ner för att titta. Annas uppgift är att köra bilen och min blir att sätta ihop en Spotify-lista som håller oss på gott humor både på dit och hemvägen, ifall huset inte alls faller Anna i smaken. Men jag tror inte att det är någon större risk. Mäklarfirman verkar ha förstått vad hon letar efter och vill ha.

fffffffff

Vinterdäck och låttips

Nu är det ju i stort sett vinter (tro det eller ej, med tanke på vädret…) och då ska man ju också byta till vinterdäck på bilen. Har du gjort det än? Jag fixade det förra helgen, och kom på att jag vill tipsa er om en sak i och med det.

De bästa vinterdäcken finns nämligen hos skruvat.se. Hos dem kan ni köpa det mesta man kan tänka sig inom bilar, både nytt och begagnat – och alltid till riktigt bra priser. Jag älskar att hitta sådana sidor där man känner ett ”wow” när man får se priserna. Dessutom är leveransen riktigt bra!

Så nu är mina vinterdäck på min bil, och behöver ni nya vet ni var ni borde inhandla dem, haha.

Hoppas det är bra med er i övrigt! Jag ger er också ett låttips kvällen i ära: Hurula – Exorcist. En av årets absolut bästa låtar helt klart!

De bästa vinterdäcken

Reggae

Vad är Reggae egentligen?

reggae

Reggae är en musikgenre som är bred och rytmisk. Denna genre kom till på Jamaica som är en ö i Karibien, och under 60-70 talet kom den att utvecklas för att sedan spridas vidare till resten av världen. Den har sina rötter i ska-musiken. Ska är i sig en snabb och intesiv musik med rötter i New Orleans rhythm- and blues-musik.

Den svarta musiken i USA är något som alltid haft stora influenser på populärmusiken i Jamaica. Om man kikar på hur det såg ut kring år 1960 så fanns det en speciell form av rhythm and blues, som bland annat den kända Fats Domino utövade och som hade en lätt baktaktrytm i sig. Denna stil togs upp av jamaicanska musiker som inom några år omvandlat denna typ av musik till att bli till den starkt rytmiska ska-musiken. Denna ska, kryddades  sedan med bland annat 1930-talets utstötta religionen rastafari, och med mer komplexa rytmer tillsammans med en stark känsla för vackra melodier och en stor dos musikaliskt experimenterande resulterade det i att bli till reggae under det sena 1960-talet och tidiga 1970-talet.

Jamaica har haft många internationella artister som Bob Marley, Peter Tosh, Jimmy Cliff, Toots and The Maytals och Burning Spear. Av dessa är Bob Marley mest berömd och i vissa kretsar har han en ikonstatus med religiösa övertoner.

Det finns flera inriktningar inom Reggae:

 

Bluebeat

Dancehall

Dub

Dubstep reggae

Lovers rock

Mento

Nyahbinghi

Raggamuffin

Ragga

Rocksteady

Roots and Culture

Roots Reggae

Ska

Toasting

Funk

House

Hip Hop