Kategoriarkiv: Punk

Punk

Förr var punk en nedsättande benämning på personer man ansåg vara ligister och utanför samhället. Dock växte en subkultur fram i Londons fattiga delar fram under 1970-talet.

Punkmusik passade många, de som inte hade någon form av skolar musikalitet kunde även de skapa något kreativt. Man hade inga riktlinjer inom punken, men det andades av hemmagjord kvalitet och ansågs vara antikommersiellt. För övrigt inom musiken som på denna tiden existerade var det en stor kontrast då den musiken var välpolerad med långa solon på instrument. Punken var istället korta låtar som var skarpa och opolerade.

Punken som skulle komma att bli en helt ny musikstil spelades i en slags form av band som New York Dolls och The Stooges. En tidig form av punkmusiken kom även att uppstå i form av bandet Ramones som kom från USA och influerade många. Punken kom att förankras tack vare Sex Pistols.

Här i Sverige kom punken ett par år senare. Stilen var traschig med trasiga kläder och säkerhetsnålar i både kläder och kropp. Raggare och punkare kom att bråka en hel del.

Dagens punkmusik har influenser från flera håll, då punken under åren har antagit många former. Vi kan se allt från underground till kommersiellt och nostalgi sida vid sida.

punk