Kategoriarkiv: Grunge

Grunge

Grunge är en genre inom alternativ rock,  som har influerats av bland annat hardcorepunk, heavy metal och indierock. Dessa var stora under 1980-talet till början av 1990-talet. Musikstilen har sitt ursprung i nordvästra USA och man associerar den allra mest  med staden Seattle. Grungen kännetecknas vanligen av lugna, stillsamma och ibland deprimerande liknande verser med aggressiva refränger. Ett annat kännetecken är hesa grova röster som blandas med grötiga riff på gitarren.

Om man talar om band som förknippas med grunge så är det är Nirvana, Soundgarden, Alice in Chains och Pearl Jam. Dessa  4 kallades för ”Seattle’s Big Four” och de bidrog till att grunge kom att bli allt mer kommersiellt. Dock fanns det band före dem som kan ses som pionjärer, bland annat Mudhoney, Green River, Mother Love Bone, Malfunkshun, Skin Yard, Soundgarden och The Melvins, som bland annat Nirvana influerats av.

 

<iframe width=”420″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/_IiFhqqoggE” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>